23 April, 2013

Kehamilan blighted ovum..pengalaman bermakna buatku. (part 1)


Lama dah tak menjenguk ke blog ini apatah lagi mencoret entri baru. Mac tiada entri langsung. Maafkan saya menyepi diri seketika. Terasa bagai baru saja menerima berita gembira di hujung Februari..baru aje nak berkongsi kegembiraan di blog ini pada awal Mac yang lalu..tiba-tiba aje dikejutkan perkhabaran yang membuat diriku jadi tak keruan. Seriously it changes my mood and emotion.

Rentetan peristiwa: (Entri agak panjang..sape suka baca silakan..hehe)

27.2.2013:

Berita gembira yang ku terima di hujung Februari nan lalu, setelah beberapa hari tak sedap badan, pening dan cepat penat sangat terasa. Gambar bawah ni yang ku snap terus, lepas pembantu klinik tu hulurkan balik padaku result UPT ku sebelum masuk jumpa doktor balik..pastu apalagi terus MMS en suami tentang perkhabaran ni.

Dia cakap ku sakit ngada2 aje bbrp hari sebelum tu.. Haa..amik! ni dia sakit ngada2 tu..double line muncul!Terang2 takde blur2 sket pun..(sampai hari entri ni ditulis masih ku simpan benda alah ni..hehe..kenangan!)


Asalnya pergi ke klinik nak minta MC, tapi doctor minta aku buat urin test sekali sebab aku cakap period ku memang dah lewat pun tapi selama bbrp minggu yang lepas memang tak terdetik nak buat urin test sendiri.

Banyak sangat perkara yang difikirkan Februari tersebut..sampai tak kisah period lewat tiba. Last Menstrual Period (LMP) 2.1.2013...tak ke memang dah 3-4 minggu lewat dari yang sepatutnya kan? Actually itu kitaran period pertama ku selepas hampir 2 tahun selepas kelahiran Damia Humaira.

Breastfeeding si Humaira kali ni betul-betul kacau hormon ku.hehe..lagi 10 hari nak menjengah usia 2 tahun si kecik tu baru kitaran period ku bermula kembali. Itu pun lepas dah hampir 3 botol GLA complex ku telan bermula saat Humaira berusia 18 bulan.

Terkejut tapi aku agak happy jugak la sebenarnya..memang plan nak preggy tahun 2013 tapi tak sangka seawal itu dapat lekatnya.
Maka bermula la episod sihat tak berapa sihat lepas tu. Alahan dan sensitif pada bauan dan masakan terutamanya. Tekak mula rasa nak macam2. Cepat semput, penat.

8 Mac 2013:

My ofismates, merangkap geng bisnes Shaklee juga kak Ida Ifaz ajak pegi scan..actually kami punya LMP sama..tapi dia lebih dahulu tau pasal pregnancy dia..maybe bcoz she's expecting that. hehe.. so kuar ofis dah almost noon..pegi Klinik Dr Nadira kat IM dah tutup pendaftaran..ramai patient dah beratur lebih awal.

Alang2 tutup kami makan2 dulu kejap then gerak ke klinik Dr Syed Badarudin kat IM 14...pun kami lambat rupanya..tutup rehat tengahari yer.hehe..fikir punya fikir kami pun gerak ke Pusat Rawatan MUIP (Klinik Al-Farabi) pulak kat tengah bandar nun sana lepas singgah poslaju jap.

Lama menanti giliran, kak Ida masuk dulu (no dia dulu), then aku masuk bilik lain plak. Tak ingat ape nama doc nye.hehehe..tak familiar sangat dengan ku. Maklum la bukan selalu ke Al Farabi..hehe. Doc letak aje alat scan ultrasound tu ke perut ku..gerak2 sket mencari kedudukan then itu dia nampak rahim dan kantungnya..tapi........ Aku pandang penuh hairan sket.(sebab dah anak dua kan, boleh agakla ape yang bakal ku lihat sebenarnya, tapi apa yang dilihat langsung tak sama dengan andaian ku.)

Doc tu pun sama..ditekan2 lagi sekeliling nak bagi nampak clear. Sama aje ape yang kami nampak. Kantung yang membulat dalam rahimku tapi KOSONG dalamnye. Doc pun tny balik history aku...bla..bla..bla.. Lepas tu dia amik ukuran saiz kantung tu..around 8weeks katanya.

Klu ikut LMP maybe dah cecah 9 weeks+ / 10weeks la kut. Doc cakap takpe mungkin bukan based on tarikh LMP ku kut..so tggu another 2 weeks dan rescan lagi utk kepastian..maybe masa tu akan kelihatan lebih jelas kut. Aku kuar bilik tengok kak Ida dah siap tggu dah..then dia tunjuk hasil scannye.

Seriously..jauh beza dengan hasil scan ku.. Aku agak speechless sket sebenarnya sebab tak tau nak zahirkan ape perasaan aku masa tu. hehe..terkedu, terkejut, ter ape2 aje la.Balik umah tak tercerita pun kat en suami..tak sanggup dan tak tau nak mula citer macamane.

12 Mac 2013:

Ada kawan suggest scan 3D supaya lebih jelas..tapi tak pegi. Sebab?? ntah. Pegi klinik Dr Syed Badarudin aje kat Balok plak. kekeke...klinik panel syarikat keje en suami, scan free la kat sini. Hahaha masa cek UPT tu kat klinik ni la tapi tak scan terus masa tu. Kali ni pegi utk scan, result? Sama aje laa...ape lagi yang ko harapkan? baru gap berapa hari dari tarikh scan sebelumnya kan? Doc pun btau benda sama, re-scan in 2 weeks lagi.

14 Mac 2013:

Tak puas hati dengan result2 scan ultrasound dua klinik tu..aku pegi la  klinik Dr Nadira pulak kali ni. pegi awal sket. Sebelum doc scan, dia buat anggaran weeks based on LMP aje dulu..then dia ckp klu btul ikut LMP ni dah leh nampak the fetus inside..gerak2, boleh detect heartbeat dh. Seriously aku debar sangat time tu..aku tak btau pun yang aku dah pegi scan pertama kalinya kat Al-Farabi tu, then kali kedua kat Syed Badarudin.

Bila doc letak je alat tu ke perut ku..gerak2 mencari kedudukan..hmmm..the same image..sama seperti yang ku lihat tempoh hari, EMPTY SAC only! saiz sama la mcm aritu lebih kurang. Ayat yang lebih kurang sama juga macam doc kat dua klinik sebelum ni cakap..pendek kata tggu je another 2weeks and re-scan. Maybe boleh nampak perubahan kut..klu ade means takleh ikut LMP la duenya.

Ade gak macam2 soalanku tanya..hehe. Curious kan? Doc just pesan teruskan pengambilan suplemen waktu hamil macam biasa. Masa ni baru dapat kekuatan nak btau en suami perkara yang berlaku pada malam harinya.. Actually cuba cerita tanpa perasaan sedih dan en suami pun macam blur je nak faham situasi ku masa tu. Lantak dia la..


25 Mac 2013:

Aku macam migrain sket lately..maybe banyak sangat mengGoogle pasal 'kehamilan kantung kosong', 'empty sac pregnancy', then terjumpa satu frasa baru "Blighted Ovum"..migrain punye hal pegi Klinik Syed Badarudin lagi..then teringat ehhh..dah 2weeks dah dari tarikh scan aritu..so aku minta rescan sekali minta MC kes sakit kepala sangat2..dah lama tak sakit kepala mcam tu.

Hasil re-scan doc cakap takde perkembangan..kemungkinan "blighted ovum" sangat tggi. 99% la kut.. Doc tny awak nak refer hospital mana? Aku cakap HTAA aje la..so dia buatkan referral letter. Doc pesan klu ade bleeding or sakit ke kat kawasan perut/rahim tu pegi je.

Tapi memang aku tak pernah bleeding walau satu titik darah pun..sakit kawasan tu lagi la tak pernah. So aku delay kan one week kononnya baru nak pegi HTAA. tak sanggup pegi sdri sebab payah nak cari parking.hehe..tggu en suami Off day or dia sanggup amik cuti utk temankan baru ku akan pergi HTAA.

27 Mac 2013:

Ulang pergi Klinik Dr Nadira plak..hmmm...giler nak wat scan ultrasound aje masa tu sambil berharap MIRACLE dan MIRACLE lagi..huhuh. Tapi keputusan yang sama, berulang kali doc tu ukur dan pusing situ sini. Okey dah mula cuba menerima kenyataan sket, walaupun doc cakap jangan fikir banyak sangat dan yang bukan2, berdoa aje la pada Allah, teruskan suplemen macam biasa sebab UPT ku pun masih double line, alahan masih ade terasa walaupun dah makin kurang dan kurang..bleeding takde, sakit kat area situ takde. Doc cakap datang la re-scan lagi another 2 weeks pulak. Dalam hatiku cuma terdetik...TUNGGU LAGI?? Dah la mood swing aje lately..pastu menunggu lagi..doc ni macam bagi harapan lagi gitu.Huhuhu...sungguh diriku buntu sangat2 ape yang terbaik untuk dibuat masa tu..serah diri kat HTAA untuk tindakan lanjut oleh doc sana pulak or TUNGGU dan MENUNGGU..lagi!


hasil scan.. Kantung yang kosong tanpa rupa janin dalamnye.. duk elok dah dlm rahim. walau satu dot pun takde..repeat scan byk kali pun mcm ni gak..buat vaginal scan pun rupa mcm ni gak..


2 April 2013:

Kebetulan en suami off day, ku minta tolong dia hantar ku ke HTAA..kat unit kecemasan (walaupun takde kes kecemasan pun..bawak surat rujukan dr doc klinik swasta aritu). Dikategori pesakit tak kritikal.sebab takde sakit takde bleeding, pegi bodoh2 serah diri..hahaha.lama la yer menunggu satu demi satu prosedurnya. Bosan je menunggu giliran (ramai orang sakit macam2 datang ke hospital ni.)

Lepas re-scan, doc tu wat appointment aku ke unit EPAU at O&G utk refer pakar la pulak dulu.. Discuss dgn pakar dulu utk wat keputusan ape..tapi dari segi doc tu cakap dia suh aku cuci aje klu tak gugur gak nnt.

Hati makin gusar dan berbelah bagi..ade dua sebab utama:

*Student poli nak exam tak lama lagi dah (22 hb start minggu exam, subjek ku exam 23/4 sedangkan ade satu silibus dan bbrp urusan PB tak abis cover lagi)
* 6/4 aku ade Bengkel Nutrisi kat Hotel Grand Continental KT, yang mana ku dah bayar rm40 utk itu.

Oohhh...dilema sungguh nak wat keputusan masa tu.

Malamnye amik keputusan tanya kat group tertutup FB (mak2 punye group ni..) kut ade yang pernah alami situasi yang sama..then ade sorang mommy respon macam ni..



Ape boleh ku simpulkan dari kisahnya she's the lucky one..dengan situasi yang dialaminya.. Memang la bila dengar citernya buat kita menaruh sedikit harapan pada Allah mana la tau kut Allah nak bagi juga rezeki tu kan. Kuat naluri keibuannya kan?

3 April 2013:

Then bila seorang teman suggest utk ke KMC..tanya opinion pakar O&G sana..appointment yang patut ku pegi EPAU pagi esoknye ku pegi KMC dulu..sebab nak take turn jumpa doc pakar ni sangatttttt la amik masa. Doc pakar tu pun diagnose the same thing.."Blighted Ovum". Nak cuci or tunggu lagi depend pada aku katanya. Almost sehari suntuk dah kat KMC, so tak pegi EPAU that day..penat wehh menunggu.

4 April 2013:

Pegi EPAU dalam kul 10am+ macam tu..ade la sejam lebih gak menunggu..then doc wat vaginal scan.. Doc cakap vaginal scan kita leh nampak lebih jelas lagi dari scan ultrasound biasa kat perut tu. Hasil scan..sah kantungnya memang kosong..bulat gtu aje. sebab takde bleeding takde sakit doc pakar kat HTAA tu bagi kata dua..nak teruskan prosedur cuci aritu jugak atau tunggu lagi 2 weeks... so far that time aku dah menunggu dalam 3 weeks+..doc bagi tunggu lagi klu nak. Banyak2 benda ku fikir time tu..mulut tetiba je terpacul ayat.."SAYA TUNGGU LAGI LAH DOC"....sebab dilema dua perkara yang kunyatakan tadi la..take risk sdri je la.

6 April 2013:

Alhamdulillah dengan jayanye menghadiri bengkel Nutrisi Shaklee kat Grand Continental tu. Masih takde tanda bleeding dan sakit2..amik peluang balik kampung bercerita directly dengan mak. Meluah perasaan..Masa tu aku pasrah sangat dah..takut sangat nak mengharap lagi. Takut aku jadi terlalu sedih nanti.

12 April 2013:

Aku amik cuti sebab pagi tu macam sakit perut sket..banyak kali pi toilet gak..nak kata cirit tak sure la..Then ptgnye rasa dah ok sket..kebetulan ade 2 cust nak COD ptg tu..ku gagahkan diri angkut anak2 sekali..en suami keje macam biasa. Anak2 sangat lasak..Humaira nak berdukung aje kejenya takmo jalan sangat..Layan.. Malam sebelum nak tido masuk toilet..macam biasa. Then itu saat bermula... spotted bleeding kat panties. Coklat2 kaler macam orang mula nak period. Lenguh2 pinggang memang terasa ingt sebab dukung Humaira ptgnya.Telan b complex 2 biji+ 4 Oste malam tu sebab rasa over penat sangat dan lenguh pinggang.


13 April 2013:

Lenguh pinggang makin ketara..en suami pegi memancing pagi tu dengan kekawannya dan dia bawak kete..bleeding makin ketara. Pad sehelai pun takde kat umah. Sebab dah lama tak period kan? tak simpan stok pad langsung. Cover dengan tisu dapur je lipat tebal2 selit kat panties..hahaha. Perasaan masa tu..sangat2 redha dah jika ini harinya..penantian bakal berakhir. Takyah tertunggu2 lagi...


Sorry celoteh panjang sangat..kita sambung ke part 2 ye. Terima kasih setia membaca.


Update:

Sambungan kisah ni part 2 > Kehamilan blighted ovum..pengalaman bermakna buatku. (part 2) 


9 komen ditinggalkan:

Ramzul Ramli berkata...

tq bagi credit :D

Tanpa Nama berkata...

Salam..saye duk carik2 ape jdik utk part 2 :)
Kalau tak keberatan boleh x cerita sikit..sebab saya pun mengalami benda yang sama..semlm 1 st check 7 weeks kantung kosong...

Tanpa Nama berkata...

Assalamualaikum mamalutfi.. Saya pun mencari post kedua utk ini.. Sbb saya mengalami hal yg sama n pada ketika ini kandungan sy mencecah 11 mggu.. Sy x punyai rasa sakit or pendarahan.. So sy nak tny, masa "benda" tu kuar, kandungan mamalutfi sudah mencecah brpa mggu? And is it safe for us utk biarkan dia keluar sndiri tnpa melakukan D&G?

Feet Amalina berkata...

Berdasarkan pembacaan, Jika saiz kantung lebih 2.5 dan masih tiada janin itu mgkn blighted Ovum. Pernah ada kes scan banyak kali sehingga 11 minggu masih nmpk kantung sahaja tetapi selepas 13 minggu janin kelihatan dan selaras dgn usia kandungan. Kebarangkalian ibu itu mempunyai ' tilted uterus'

Tanpa Nama berkata...

Bersabar ya.semua tu ujian utk kita semua.Inshallah.janji Allah itu pasti.mungkin ada hikmah disebalik smua yg berlaku.teruskn tabah
Anda adalah insan yg terpilih dan kuat..😊

Tanpa Nama berkata...

Bersabar ya.semua tu ujian utk kita semua.Inshallah.janji Allah itu pasti.mungkin ada hikmah disebalik smua yg berlaku.teruskn tabah
Anda adalah insan yg terpilih dan kuat..😊

Narduah Nasir berkata...

Salam...saya menunggu part 2 bagi entry ni. Saya baru di sah kan mengandung. Kalau ikut pada tarikh last period sepatutnya saya dah 6 minggu..tapi dah 2 kali scan hanya nampak kantung yang kosong..ermm:(

Narduah Nasir berkata...

Salam...saya menunggu part 2 bagi entry ni. Saya baru di sah kan mengandung. Kalau ikut pada tarikh last period sepatutnya saya dah 6 minggu..tapi dah 2 kali scan hanya nampak kantung yang kosong..ermm:(

Ida Iar berkata...

Salam, maafkan saya buat semua pembaca entri ini yang menunggu sambungan kisah saya. Dah lama tulis, padam, tulis, peram..akhirnya baru hari ni dapat saya publishkan. Terima kasih sudi membacanya.


https://mamalutfi.blogspot.my/2017/01/kehamilan-blighted-ovumpengalaman.html

Video Testimoni