24 September, 2014

Diari kelahiran:Irdina Zulaikha

Dah lama nak mencoret momen kelahiran anakanda ketiga ku ini..tapi sering aje ditangguh-tangguh. InsyaAllah akan cuba refresh balik memori detik-detik menunggu kelahiran puteri kedua merangkap anakanda yg ketiga dlm family kecilku. Ada yang masih segar diingatan, ada yang dah agak-agak lost la juga..Hihi. Baby Irdina dah cecah usia 4 bulan baru mama nak kongsi cerita pasal dia. Huhu.. Cerita yang agak panjang kali ni. Sabar je la klu nak baca ye.

Close-up: Irdina di hari pertama kelahirannya...Wangi baby ketara sangat masa ni. SUKA!
21/05/2014 - Rabu
It is my EDD that day. Kiranya genap 40 weeks la pada hari tersebut mengikut perkiraan doktor berdasarkan Last Menstrual Period (LMP) ku dulu. Sepatutnya seawal pagi lagi dah gerak ke Hospital kena serah diri disebabkan status GDM ku untuk pregnancy kali ketiga ni. Tapi aku lengah-lengahkan sampai tengahari.

Selepas lunch kami suami isteri gerak ke Klinik Al Farabi, dapat no giliran tunggu aje la sampai turn kami. Aku pun dah lupa siapa nama doktor yang bertugas masa tu..hihi. Yang pasti bukan doc yang biasa attend aku la masa monthly checkup sebelum ni.

Selepas diteliti rekod ku, sedikit bebelan keluar dari mulutnya..haha. Agak dah. Katanya aku patut gi serah diri awal-awal pagi lagi ke Hospital sebab status GDM ni klu belum ada tanda sakit nak bersalin aku kena induce supaya tak overdue. Bimbang risiko pada baby katanya.

So klu nak kena induce sepatutnya aku dah kena serah diri sehari sebelum atau paling lewat awal pagi hari due date tu. Supaya proses induce dapat dibuat awal. Aku yg dah agak familiar dgn situasi tu masa first pregnancy dulu mmg saja la jugak pegi lewat sket je tu.

Memang saja lewatkan hari pergi sebab ada sedikit cuak dihati..sebolehnya nak juga ada tanda nak bersalin muncul dulu. Tapi memandangkan no blood show dan ketuban pun takde tanda leaking ape..nak tak nak hari due kena la pegi kan.

Niat awal nak bersalin di Hospital swasta aje kali ni. Pilihan aku nak ke Hospital Pakar MUIP Kuantan asalnya. Siap dah standby duit sebagai anggaran kos untuk bersalin secara normal kat sana. Tapi memandangkan aku ada history baru dlm pregnancy kali ni... GBS +ve (GBS= Group B Streptococcus) masa minggu ke 28 pregnancy, walaupun repeat test pada minggu ke 35 aku dah takde kuman GBS tu (-ve la kiranya result GBS tu)...tapi as precaution diorang mesti treat aku as patient with GBS+ve juga.

Dekat Hospital Pakar MUIP tu takde ramai paed (doc pakar kanak-kanak), hanya sorang aje. Kelengkapan pun limited untuk bayi jika ada masalah masa lahir. Dan memandangkan GBS dikira agak berisiko tinggi untuk bayi yang bakal lahir..not to mama yang melahirkan ni. So diorang suggest aku pegi ke Hospital kerajaan aje la. 

Maka dah jam 6 ptg baru dapat gerak ke HTAA Kuantan. Pegi la aku ke Pusat Bersalin Risiko Rendah kat HTAA tu dulu utk screening..buka fail ape sume dulu. Lama gak nak settle, nurse nak buka fail, cek tekanan darah, tanya history serba sedikit ttg pregnancy kali ni..masuk Maghrib. Solat maghrib kejap kat surau wad bawah tu je. Then tunggu lagi untuk proses VE (cek bukaan serviks) baru 1 cm kata doc perempuan yg buat tu.

Aku dah berdebor takut kena dengan doc lelaki pelatih yang ade situ. tapi Alhamdulillah, doc perempuan yg buat keje2 cek tu. Doc lelaki pelatih tu byk catit itu ini aje la keje dia. Smtra nak tggu dapat katil dan masuk wad, aku minta izin nak gi dinner dulu dengan husband dan anak-anak. Kat restoran belakang hospital tu aje.

Kira2 jam 9pm baru aku dapat naik ke wad atas, mula2 aku ditempatkan ke Wad kelas 3 aje sebab aku tak bawa GL. No hal la bab tu..janji dapat katil bukan ditempatkan tah mana2 aje kan. Then dah settle husband dan anak2 balik aje la. Aku pesan kat husband esok pagi datang la bawak mknn/minuman..sebab aku cuma dtg bawak pakaian aku dan baby dlm perut aje. kut rasa nak mengunyah or dahaga ke mmg kena tunggu waktu makan aje la. Takde bawa backup lgsg time tu.

First procedure lepas dapat katil of course la kena buat CTG kat situ..nak pantau jika ade surge dan juga keadaan heart beat baby. Everything so smooth la...heart beat baby cantik.. surge tak ketara pun lagi. dlm 20 minit baru ade sekali..tu pun very mild surge aje. abis episod ari first tu.

Malam aku tdo lena aje la..tak sakit ape kan.. cuma tak brp nak lena juga sebab jiran katil sebelah asyik duk berbunyi2 mengaduh menahan sakit kontraksi. Tapi aku cuba tido la sebaik mungkin..kut2 esok tiba giliran aku start sakit...mana ada nak fikir tidur dah kut kan?



22/5/2014 - Khamis
Selepas Subuh, mandi siap2 dapat breakfast sudah..mihun goreng, husband dtg bawa makanan dan minuman lagi.. termasuk air zam zam, kurma. Sementara menanti doctor membuat pemeriksaan pagi tu aku duk mundar mandir aje kat balkoni...jalan2 kejap..squatting kejap. Lebih kurang pukul 11pg doc buat VE..dah 3 cm katanya. So tak perlu induce..sepatutnya plan awal kena induce sebab aku ade GDM dan dah sampai due dah.

Alhamdulillah dengar plan doc tu dia kata aku takkan diinduce memandangkan jalan dah buka 3 cm, dan tggu progress aje la, lagipun bukan anak first so dia assume maybe tak lama la tu. Klu progress slow baru doc akan drip untuk cepatkan bukaan. Yang pasti contraction aku slow je masa tu..petang Hubby balik amik anak2 yg ditinggal kat taska untuk jagaan. And the day past just like that..Aku kebosanan juga sebenarnya tapi tak lena tdo. Jam 3 pagi baru betul-betul mata ni lelap.



23/5/2014- Jumaat
Jam 6 pagi aku terjaga dari tidur. Bersiap untuk mandi dan solat Subuh. Cuma aku pelik pagi tu baby dalam perut macam takde gerakan langsung. Biasa Subuh2 dia la tolong kejut dengan gerakan aktifnya. Aku gosok2 perut, tepuk2 manja gtu masa mandi, tapi langsung takde tindakbalas semula. Aku jadi takut seketika. Perut aku memang mengeras sangat2 tapi pergerakan baby langsung aku tak dapat detect.

Cuak., risau, cemas sume perkara aku rasa saat tu. Cuba tenangkan diri dengan pergi bersolat dulu. Kalau lepas sejam langsung takde gerakan aku decide nak inform nurse kat wad. Nak btau terus masa tu takut aku je yg cuak lebih sebenarnya. Aku cuba bertenang.

 Alhamdulillah dalam sejam lepas tu baru la terasa kembali gerakan halus baby dlm perut tu. Bimbang juga kan dengar citer macam2 tentang ibu yang memang tunggu masa nak bersalin aje tapi akhirnya kehilangan baby sebab tiba2 aje baby dah tak bergerak. Lagi la aku masuk kategori ibu yang berisiko kali ni. GDM+GBS.. Haa..byk tul cubaan timbul. 

Aku call husband suh datang awal sket hari ni. Aku mnta husband urus hal GL. Tanya kat nurse ade katil kosong tak utk wad kelas dua or kelas satu. Diorg suh aku kemas2 je dl.klu ade kosong diorg akan pindahkan aku nnt. Mak ayah juga dtg dari Terengganu. Kebetulan cuti hujung minggu dah kat sana kan. Lepas solat jumaat nurse cakap ada katil kosong di wad kelas 2. Pindah katil pastu.

Tiba waktu melawat mak ayah aku datang ke wad dengan adikku sorang. Aku sembang2 dengan mak, minta petua la, minta dia doakan aku mudah bersalin, cepat2 dapat kuar hospital sementara diorang ada kat Kuantan ni boleh tolong jaga anak2 aku yang berdua tu klu sampai masa aku nak bersalin nanti.

Paling takleh lupa...ada dapat call dari prospek yang tetiba nak join keahlian Shaklee dan beli produk. Aku tanya la dia dari mana, dapat no contact aku pun dari mana.. Orangnya duk Rawang, dapat no aku dari google katanye.

Kiranya jumpa blog mamalutfi ni la kan? Alhamdulillah...dalam duk tahan sakit contraction sket2 tu aku layan je segala pertanyaan dia. Bila sambung berSMS aku inform mybe aku amik masa sket bbrp hari utk daftarkan dia, sebab aku tgh tggu masa nak beranak aje time tu. Terkejut dia. sebab katanya dengar suara aku tak macam orang tahan sakit pun. Hihihi...kenangan sungguh! Memanglah time tu contraction mild2 aje...nak sembang2 boleh je.

Habis waktu melawat, mak ayah, adik aku dan en Suami beserta anak2 pun balik umah je la. Tggl ler daku menunggu masa bila la sakit contraction tu akan betul2 tiba. Memang takde sakit yang betul2 sakit lagi la kiranya..setiap waktu solat aku boleh solat dengan selesa je lagi. Tak perlu guna kerusi sume..Memang solat cara biasa aje.

Lepas Isya malam tu aku decide nak solat sunat hajat dan Taubat sekali, mohon doa moga Allah ampunkan dosa2 ku sebelum sampai masa aku nak bertarung dengan kesakitan sebenar nanti. Aku doa semoga kelahiran kali ni disambut oleh staff perempuan semuanya.

Cukup la dengan perasaan malu kena hadap doc lelaki masa anak2 sebelum ni. Dengan en suami pun aku mohon maaf jua, pinta dia solat sunat hajat mudahkan aku lalui proses besalin yg belum tau lagi bila nak tiba tu.

Dalam jam 10 malam, nurse datang ke katil inform suh aku kemas beg sekali lagi, ade katil kosong diwad kelas satu katanya. Nanti lepas doc buat VE  dia akan hantar aku pindah ke wad sana pulak. Alhamdulillah....first time in mylife ni, bersalin kat hospital gomen dapat merasa duk ketiga2 kelas wad yang ada. Merasa pengalaman yang cukup berharga tu. 

Dalam jam 11 malam, nurse panggil nama suh tunggu di bilik pemeriksaan. Doc nak cek progress bukaan jalan camne. Ade bbrp lagi ibu2 lain kat sana. Sampai turn aku, doc perempuan yang buat prosedur VE tu. Katanya progress aku agak slow, baru 4cm bukaan.

Aku agak dah..Penat jalan mundar mandir keliling katil 1cm je progress. maybe sebab tu juga kesakitan aku pun slow aje.. Sebab dari pengalaman dua anak sebelum ni, bukaan akan jadi cepat bilamana kontraksi aku agak kuat.

Doc tu buat keputusan untuk lakukan proses membran swipe, dalam kata lainnya macam bantu bukakan jalan la katanya. Actually aku tak suka part ni sebab ia agak menyakitkan..dan tah cemana la doc tu punye keje...tetiba aje dia 'terpecahkan' ketuban aku time dia swipe tu.

Terkejut kejap dia..aku pun lagi la terkejut. Rasa nak marah la juga kan. Memang banjir abis la masa tu...aku bila ketuban dah pecah tu aku agak cuak dah..memikirkan pasal GBS. Doc tu suh HO pasang jarum drip tu utk cucuk antibiotik kat tangan aku. Nasib drip antibiotik je bukan drip pitocin..klu tak tak tau la ape rasa.

10 minit lepas ketuban pecah kontraksi aku mendadak bertambah kesakitannya. Air ketuban pula tak berhenti kuar setiap kali kontraksi dtg. Nurse suh aku siap2 nak sorong pegi labor room. Aku ckp nak call husband dulu suh datang, sebab aku yakin aku akan bersalin malam tu juga dari kadar kesakitan aku rasa tu.


Sempat juga aku telan air zam zam dan kurma beberapa biji dlm menahan sakit kontraksi tu. Beg2 sume dah kemas, dari asalnya nak ditukar ke wad kelas satu aku terus ke labor room la plak. Tggu en suami datang je amik beg yang dah kemas2 tu utk bawa ke wad kelas satu lepas selamat bersalin nanti kata nurse.

Masa nurse sorong aku ke labor room tu jam dah 12 mlm. Aku berdoa sangat2 moga husband sempat sampai dan dapat temani aku dalam labor room nanti. Bukan ape, ni first time untuk dia tau! Dua anak sebelum ni dia miss nak rasai moment ni, melihat sendiri bininya ni bersalin. Sampai2 je dulu tu, aku da selamat bersalin. So kali ni aku berharap sangat Allah izinkan en Suami sempat tiba. Maklum la dari Balok nak sampai ke HTAA adalah dalam 30minit juga tu.



24/05/2014 - Sabtu
Jam 12.15am aku masuk labor room, tukar uniform, naik katil baring dan dipasang strap utk CTG monitor heart beat baby sambil monitor kadar kontraksi aku. Alhamdulillah semua yang duty masa tu perempuan. Sorg doc, sorg midwife, sorg nurse dan 3 doc pelatih semua perempuan.

Syukur Allah bagi aku peluang ni seperti yang aku mohon. Hari2 mohon doa dengan Allah supaya aku bersalin nanti dengan staff pompuan aje tanpa perlu aku rayu2 atau buat request tu kat nurse/doc. Kesakitan yang dirasai selang 5 minit sekali jadi makin kerap dalam masa sejam tu. Aku sempat jeling ke arah mesin CTG..saat kontraksi slow bacaan dalam belas2 atau 20+ gtu je la. Bila ia makin kuat...bacaan makin naik sampai 120+. Mulut tak lekang baca ayat2 doa dan zikir untuk tenangkan perasaan sakit yang mencanak2 tu.

Nurse pasangkan gas etonoks letak atas tangan aku mask nye, katanya kalau aku rasa tak tahan sakit boleh guna mask tu sedut gas. Tapi masa tu aku refuse nak guna, insyaAllah ku cuba handle sebaik mungkin kesakitan tu tanpa perlu ape2 penahan sakit.

Anak2 sebelum ni pun aku tak penah guna ape2 jenis penahan sakit pun. Sume go through aje kesakitan tu. Bacaan heart beat baby agak terkawal tandanya baby tidak dalam keadaan distress. Dalam sejam aje aku masuk ke labor room..kesakitan memang dah memuncak, aku cakap kat midwife tu aku rasa macam kepala baby dah nak keluar, (rasa macam nak meneran sangat2 dan nak terberak pun ada).

Doc yg bertugas minta aku hold kejap. Dia nak masukkan catheter untuk buang urin. Takes time lama plak aku rasa masa tu..katanya pundi kencing aku penuh. mana taknye...sebelum masuk labor room aku pulun minum air zamzam tu nak abis separuh botol 500ml tu ha..haha. tapi saat doc cuba tarik keluarkan catheter tu dengan tambah feeling nak teran sangat dah...tangan aku otomatik tercapai mask gas etonoks tu...adehhhhh...aku tersedut jugak sekali je.

Huhhh!! lgsg tak hilang sakit pun aku rasa. Last2 aku cakap aku dah ready nak teran pun. takyah gas2 lagi dah. sekali tu je la ku sedut tadi..

Alhamdulillah selepas bertarung dalam sejam lebih sket aje kesakitan kontraksi tu. dan sekali push..pada jam 1.24am maka lahir la puteri kedua ku merangkap cahayamata ketiga ku..IRDINA ZULAIKHA nama pilihan hati ku beri.


Seronok tido berbungkus ni kejap aje.. lepas tu setiap sejam terjaga nangis minta susu dan minta dipeluk.
Irdina at 3 months++


Irdina : Penghormatan (Kehormatan kami)
Zulaikha : kecantikan yang menawan

Moga dia membesar menjadi anak yang solehah dan penyejuk hati kami.

4 komen ditinggalkan:

Tanpa Nama berkata...

Hai nak tanya. Sy pun ada jangkitan GBS. Cuma nak tau baby dengan ibu kena admit ward ke lepas bersalin utk bagi antibiotik? Lagi satu, boleh ke fully bf baby atau dorg akan bagi susu fm dulu? Tq

Ida Iar berkata...

Salam puan Anon..

Perlu admit ke tidak ikut atas kondisi baby. Macam saya baby tak on antibiotik sebab jarak kelahiran dia dgn timing saya terima antibiotik tak lebih 4 jam pun. Kebetulan ketuban saya pecah pun jarak tak lama dgn kelahiran.sejam lebih aje. Tapi baby kena warded 48 hours la utk pemerhatian. Cuma saya dan baby tak separate, dpt rooming in sekali kat HTAA tu. sstgh baby mybe kena separate naik ke SCN ward. Apepun sume atas nasihat dan pemerhatian doc yg incharge la.

Alhamdulillah saya menyusu baby sepenuhnya, tak diberi FM langsung dari awal, kelebihan bila dapat rooming in dgn baby sekali. Doc cuma akan separate dan ON antibiotik pada jika baby ade tanda kena jangkitan GBS tu. Klu takde after 48hours boleh discaj ward.

ucu adah berkata...

Thanks for sharing.. Berdebar jugak menunggu masa utk 2nd baby and 1st time di hospital kerajaan nih. Sikit sbnyk sy dpt gmbaran.. Harap prosedur xbanyak berubah lepas 2 tahun

Ida Iar berkata...

Puan Ucu Adah..no worries okay. InsyaAllah perkhidmatan di hospital kerajaan pun tak kurang bagusnya. Layanan staff2 diorang insyaAllah terbaik juga. Kalau perlukan apa-apa just request nicely. InsyaAllah diorang ok kalau kita pun minta cara baik.

Cuma kekurangan kat hospital kerajaan ni dari segi lawatan family atau kenalan la.. terhad. kanak2 takleh masuk. Orang dewasa atau 13years above aje dpt melawat. maybe nak elakkan jangkitan kuman la kan. itu je la kut.

Tiga orang anak saya bersalin di hospital kerajaan Alhamdulillah ok. Kalau ada sikit2 tak puas hati biasa la kut..just talk nicely la klu nak complaint.. dorg pun dah cuba sehabis baik untuk beri rawatan terbaik. Sentiasa buat solat hajat dan doa la..moga2 kelahiran puan dipermudahkan dari awal masuk sampai dapat discaj.